Valoarea serviciilor Printco derivă din calitatea....

Ghid practic pentru operatiuni de finisare

Operațiunile de finisare se împart în șase mari categorii:

Deformări mecanice:

Faltuirea Video

îndoirea colilor de hârtie în diverse moduri (simplu, dublu paralel, în cruce, armonica), respectând o anumită ordine de succesiune a fețelor. Se recomandă pentru suporturi cu gramaje cuprinse între 40 gr/mp și 170 gr/mp.

Biguirea

deformarea mecanică a suprafeței suportului în scopul plierii ulterioare a acestuia, se recomandă pentru suporturi cu gramaje peste 150 gr/mp.

Embossing Video

operațiunea de deformare mecanică a suportului pentru a scoate în relief anumite elemente de design. Acestă operațiune prezintă și alte variante, cum ar fi micro-embossing-ul (deformarea fină a suprafeței suportului utilizând diverse texturi) și multilevel-embossing-ul (deformarea suprafeței pe mai multe nivele de înalțime).

Decupaje în material

Ștanțarea plană Video

operațiunea de decupare din coala de hârtie a unui produs cu un contur oarecare.

Stantarea tunel Video

operațiune de decupare a unui produs cu un contur oarecare, se execută cu o ștanță în formă de prismă dreapta.

Acoperiri de suprafețe

Plastifierea

operațiunea de acoperire a suportului pe o față sau pe ambele fețe cu un strat de folie de plastic; se recomandă pentru suporturi cu gramaje mai mari de 170 gr/mp. Se poate face cu folie lucioasă sau mată.

Lac UV Video Video

cea mai buna rezistență la frecare (pentru mașini dotate cu lămpi UV). Lacul UV poate fi aplicat total sau selectiv. Aplicarea selectivă se face serigrafic, de aceea se vor evita liniile mai subțiri de 1 mm.

Legare

Adunarea Video

operațiunea de realizare a blocului de carte, punând în ordine colile în succesiunea firească a paginilor.

Arcuirea Video Video

prin acestă operațiune se realizează un catalog, un calendar etc. Mai întâi se realizează blocul prin adunarea filelor în ordinea corectă de succesiune a lor, după care se perforează cu ajutorul unui perforator special, apoi se atașează arcul și se realizează închiderea acestuia.

Broșarea Video

realizarea unei cărți prin atașarea coperții la blocul de carte adunat în prealabil. Broșarea automată se realizează cu termoclei pe mașini de broșat, iar broșarea manuală se face cu aracet. Operațiunea se poate realiza la cap sau la cotor.

Capsarea Video

atașarea interiorului unei reviste de coperta acesteia cu ajutorul unor capse de sârmă. Înainte de a începe operațiunea de capsare, este necesar să fie realizată intercalarea interiorului și a coperții, formându-se astfel blocurile. După capsare, revista merge la tăierea finală. Nu pierdeți din vedere faptul că numărul de pagini trebuie să fie divizibil cu patru.

Cașerarea

operațiunea de lipire a două coli, fie ele hârtie pe carton sau carton pe carton, adezivul aplicându-se pe fața netiparită.

Intercalarea Video

operațiunea de realizare a unui bloc de revistă, prin introducerea colilor una în alta în ordinea firească a succesiunii paginilor.

Încleierea

operațiune asemănătoare broșatului manual, cu precizarea că nu se atașează coperta la blocul de carte, la carnet etc.

Legarea volumului

se poate face prin broșare, capsare, arcuire, încleiere.

Perforarea Video

operațiunea de realizare a unor găuri în locuri indicate pe produs cu ajutorul unei mașini speciale de perforat.

Perforul

operațiune mecanică ce se execută cu un cuțit cu taiș întrerupt, rezultând o linie taiată parțial. Este astfel ușurată îndepartarea unei zone din produs (exemplu – separarea matcii de bilet). În măsura în care tiparitura urmează a fi lăcuita cu lac UV, în cazul utilizării de nuanțe ce au în componența lor Reflex Blue, Blue 072, Violet, Purple, Rhodamine Red, Warm Red, Rubine Red, la mixaj se vor utiliza cerneluri de bază cu rezistență la lumină > 5 unitati (cerneluri speciale rezistente la UV).

Procedee speciale

Înfolierea la cald (Hot stamping) Video

depunerea unui strat de folie (pe material tipărit sau netipărit). Operațiunea se realizează la temperaturi ridicate (100 gr. – 160 gr. C) și prin exercitarea unei presiuni de contact între folie, suport și platanul încălzit. Mașinile de folio pot lucra prin acțiune plană sau prin rulare (cilindru).

Scratch off Video

aplicarea unui strat de cerneală răzuibilă peste un anumit element de design. Este necesară lăcuirea UV sau plastifierea în prealabil a colii.

Înserierea Video

operațiunea prin care fiecărei unitati de produs i se aplică o serie unică.

Ambalare

Bandarea cu hârtie, bandarea cu elastic, caserole, înfoliere de revista Video

Acestă operațiune se poate face prin bandarea topurilor (topuri de mărime dorită)cu banderolă de hârtie sau cu elastic,

așezarea produselor în caserole sau în cutii cu cofraje special concepute, tragerea produselor în folie stratch sau în țipla de folie de polietilenă.

IASI: B-dul Chimiei 14, Iasi 700 293, Tel: 0232 230 212, 0372 750 213, Fax: 0232 231 776, office@printco.ro