
Operațiunile de finisare se împart în șase mari categorii:
îndoirea colilor de hârtie în diverse moduri (simplu, dublu paralel, în cruce, armonica), respectând o anumită ordine de succesiune a fețelor. Se recomandă pentru suporturi cu gramaje cuprinse între 40 gr/mp și 170 gr/mp.
deformarea mecanică a suprafeței suportului în scopul plierii ulterioare a acestuia, se recomandă pentru suporturi cu gramaje peste 150 gr/mp.
operațiunea de deformare mecanică a suportului pentru a scoate în relief anumite elemente de design. Acestă operațiune prezintă și alte variante, cum ar fi micro-embossing-ul (deformarea fină a suprafeței suportului utilizând diverse texturi) și multilevel-embossing-ul (deformarea suprafeței pe mai multe nivele de înalțime).
operațiunea de acoperire a suportului pe o față sau pe ambele fețe cu un strat de folie de plastic; se recomandă pentru suporturi cu gramaje mai mari de 170 gr/mp. Se poate face cu folie lucioasă sau mată.
operațiunea de realizare a blocului de carte, punând în ordine colile în succesiunea firească a paginilor.
prin acestă operațiune se realizează un catalog, un calendar etc. Mai întâi se realizează blocul prin adunarea filelor în ordinea corectă de succesiune a lor, după care se perforează cu ajutorul unui perforator special, apoi se atașează arcul și se realizează închiderea acestuia.
realizarea unei cărți prin atașarea coperții la blocul de carte adunat în prealabil. Broșarea automată se realizează cu termoclei pe mașini de broșat, iar broșarea manuală se face cu aracet. Operațiunea se poate realiza la cap sau la cotor.
atașarea interiorului unei reviste de coperta acesteia cu ajutorul unor capse de sârmă. Înainte de a începe operațiunea de capsare, este necesar să fie realizată intercalarea interiorului și a coperții, formându-se astfel blocurile. După capsare, revista merge la tăierea finală. Nu pierdeți din vedere faptul că numărul de pagini trebuie să fie divizibil cu patru.
operațiunea de lipire a două coli, fie ele hârtie pe carton sau carton pe carton, adezivul aplicându-se pe fața netiparită.
operațiunea de realizare a unui bloc de revistă, prin introducerea colilor una în alta în ordinea firească a succesiunii paginilor.
operațiune asemănătoare broșatului manual, cu precizarea că nu se atașează coperta la blocul de carte, la carnet etc.
se poate face prin broșare, capsare, arcuire, încleiere.
operațiunea de realizare a unor găuri în locuri indicate pe produs cu ajutorul unei mașini speciale de perforat.
operațiune mecanică ce se execută cu un cuțit cu taiș întrerupt, rezultând o linie taiată parțial. Este astfel ușurată îndepartarea unei zone din produs (exemplu – separarea matcii de bilet). În măsura în care tiparitura urmează a fi lăcuita cu lac UV, în cazul utilizării de nuanțe ce au în componența lor Reflex Blue, Blue 072, Violet, Purple, Rhodamine Red, Warm Red, Rubine Red, la mixaj se vor utiliza cerneluri de bază cu rezistență la lumină > 5 unitati (cerneluri speciale rezistente la UV).
depunerea unui strat de folie (pe material tipărit sau netipărit). Operațiunea se realizează la temperaturi ridicate (100 gr. – 160 gr. C) și prin exercitarea unei presiuni de contact între folie, suport și platanul încălzit. Mașinile de folio pot lucra prin acțiune plană sau prin rulare (cilindru).
Acestă operațiune se poate face prin bandarea topurilor (topuri de mărime dorită)cu banderolă de hârtie sau cu elastic,
așezarea produselor în caserole sau în cutii cu cofraje special concepute, tragerea produselor în folie stratch sau în țipla de folie de polietilenă.
Copyright ©2006-2016 Printco