Valoare serviciilor Printco deriva din calitatea....

Ghid practic în prepress

Această secţiune abordează câteva subiecte tehnice din domeniul prepress, ce apar frecvent în discuţiile cu clienţii noştri. Obţinerea unui produs tipografic de calitate este în egală măsură rezultatul unui proces tehnologic şi al unui proces de comunicare. Pentru a lămuri toate aspectele tehnice specifice proiectului dvs., este indicat ca înainte de a ne furniza elementele grafice constituente să luaţi legătura telefonic, prin mail, sau mult mai recomandabil, printr-o întâlnire directă cu unul dintre consultanţii noştri, folosind una dintre metodele listate la rubrica Contact.

Care e diferenţa între RGB şi CMYK?

Cele două sisteme de culori au proprietăţi şi destinaţii diferite. Sistemul de culoare RGB este larg folosit în comunicarea electronică, în special de sistemele video (TV, monitoare etc). Sistemul de culoare CMYK, numit şi spectru de policromie, este folosit în principal în tipar. De aceea, la tipar se pot folosi şi culori speciale (spot) care au nuanţe ce nu pot fi reproduse din policromie (CMYK). Sistemul de culori RGB este un sistem aditiv (100%R+100%G+100%B = ALB), iar cel CMYK este substractiv (100%C+100%M+100%Y=NEGRU. În realitate se obţine un maro roşcat, de aceea intervine şi K, respectiv culoarea neagră).

Datorită faptului că spectrul de culori folosit în tipar (CMYK) este redat în prima fază pe un monitor (RGB), pot apărea discordanţe între

ceea ce se obţine în tipar şi ceea ce a fost vizualizat pe ecran, modul în care este setat monitorul influenţând rezultatul.

Din acest motiv este recomandată executarea de matchprint-uri pentru vizualizarea, măcar aproximativă, a culorilor de tipar. La rândul lor, tipul de suport folosit pentru tipărire (offset, cretat mat sau lucios, cartoane speciale cu diferite grade de alb) şi operaţiunile ulterioare (lăcuire, lăcuire UV, plastifiere) influenţează într-o măsură mai mare sau mai mică nuanţele şi caracteristicile tiparului.

Există situaţii în care, pentru a obţine anumite nuanţe, este necesară folosirea unor culori speciale. Numărul lor nu poate fi infinit, ci este restrâns la cel mult 3 de tehnologia de tipărire.

Recomandări privind folosirea formatelor de fişiere grafice

Fişiere Corel Draw
Este preferabil să nu se folosească documente care includ un număr mare de pagini (mai bine un număr mai mare de fişiere cu un număr de maxim 4 pagini per fişier). În cazul folosirii textelor tip paragraf, este de dorit să lucraţi cu o versiune superioară Corel Draw 10.
Fişiere Adobe Illustrator
Este preferabil ca imaginile să nu fie incluse în document, ci să se lucreze cu link-uri. Este preferabil să nu se folosească fişiere *.eps sau *.jpg.
Fişiere Adobe Acrobat
Deşi este un format deosebit de popular, se recomandă utilizarea acestuia cu multă prudenţă, deoarece se pot genera cu uşurinţă fişiere inutilizabile pentru tipărire. Aveţi grijă la compresie şi la downsampling!
Fişiere Adobe Photoshop
Nu uitaţi să trimiteţi fonturile pentru layer-ele ce conţin text.

Condiţii de livrare a elementelor grafice

Formatele de fişier acceptate pentru preluarea informaţiilor grafice de către Printco sunt:
Corel Draw (*.cdr), Adobe Illustrator (*.ai), Adobe Acrobat (*.pdf), Adobe Photoshop (*.psd), sub platforma PC şi cu unele limitări, MacOS.

Dimensiunile layout-ului trebuie să aibă o margine suplimentară (numită în limbaj tehnic brut, sau bleed) de 5 mm faţă de dimensiunile finite ale produsului.

Elementele din fişiere trebuie să folosească spectrul de culoare CMYK. Dacă doriţi ca unele elemente livrate să fie imprimate folio, acestea trebuie furnizate neapărat în format vectorial.

Este de dorit ca fonturile folosite să fie vectorizate (sau transformate la curbe), în cazul în care acest lucru este posibil.

Este preferabil ca imaginile să fie în format *.tiff sau *.psd. Cele de tip *.jpg au o calitate inferioară, fiind obţinute prin aplicarea unei compresii formatului *.tiff. Este obligatoriu ca acestea să fie în format CMYK, cu rezoluţia între 300 şi 400 pixeli/inch, în funcţie de tipul de hârtie folosit la tipar. În cazul suporturilor absorbante, gen hârtie offset, rezoluţia de printare poate lua valori în zona inferioară a acestei game.

În cazul folosirii de culori speciale este recomandat ca acestea să respecte indicaţiile din Manualul de Identitate de Corporaţie al clientului, sau să fie alese folosind paletarul Pantone. În cazul folosirii acestora nu este indicată aplicarea de efecte (transparenţă, de exemplu) asupra obiectelor care conţin acele culori.

Modalităţi de remitere a elementelor grafice

Fişierele de până la 8 MB pot fi transmise pe mail, la adresa prepress@printco.ro.
Pentru fişierele de până la 200 MB vă putem pune la dispoziţie un cont de FTP.
Pentru fişiere care depăşesc 200 MB se va folosi CD, DVD sau Memory Stick.

Matchprint-uri

Pentru lucrările dumneavoastră se pot executa matchprint-uri (listări martor) în format analog sau digital. Cele în format analog au o mai mare acurateţe a culorilor CMYK folosite în lucrare. Listările la imprimante (copiatoare) color nu pot fi folosite ca referinţă pentru culori în procesul de tipărire.

IASI: B-dul Chimiei 14, Iasi 700 293, Tel: 0232 230 212, 0372 750 213, Fax: 0232 231 776, office@printco.ro