Valoare serviciilor Printco deriva din calitatea....

Ghid practic în tipar

Principalele variabile în ecuaţia tiparului sunt tipul de suport şi cernelurile, această pagină prezentându-vă câteva noţiuni de bază despre modul optim în care acestea pot fi folosite şi combinate. Pentru o mai bună înţelegere a condiţiilor de tipar specifice proiectului dumneavoastră, vă invităm să apelaţi la unul dintre consultanţii noştri specializaţi.

Procesul de tipar

Sub această denumire este cunoscut procesul de transferare a cernelii din bateria de cerneluire pe placă, de pe placa pe cauciuc şi de pe cauciuc pe coala de hârtie. Procesul de transfer se face prin contact compresiv.

Tiparul offset

Tiparul offset utilizează sistemul CMYK, prelucrarea celor patru culori de bază necesare procesării imaginii în tipar făcându-se pe baza principiului rasterizării (halftoning). Astfel, suprafaţa hârtiei este acoperită parţial de cercuri în cele patru culori de bază, acestea fiind suficient de mici şi dese încât ochiul va media efectele suprafeţei albe şi a celei acoperite de cercuri, creând o imagine unitară.

Este bine de ştiut că din punct de vedere al cromaticii, imaginile sunt direct influenţate de caracteristicile tipului de suport (grad de alb, suprafaţă lucioasă, mată sau metalizată, etc). Cu cât un suport este mai absorbant, cu atât scade contrastul şi luminozitatea imaginii tipărite. Tiparul este influenţat şi de culoarea hârtiei sau cartonului folosit.

În afara cernelurilor clasice (CMYK şi Pantone), există culori cu proprietăţi deosebite (perlate, razuibile, pentru medii neabsorbante sau termosensibile care reacţionează la frecarea cu un corp metalic), cu ajutorul cărora se pot realiza tipărituri speciale.

Suporturi pe care se poate executa tipar offset

Hârtie offset
este cel mai absorbant suport de tipar. Pe el se pot tipări imagini în policromie şi culori speciale. Se recomandă pentru interior de carte, broşuri, etc.În general acest suport nu se lăcuieşte. Utilizând gramaje mai mari de 150 gr/mp se pot obţine imagini in condiţii tehnice excelente.
Hârtie de etichetă
este un suport cretat pe o singură parte, disponibil în gramaje de la 60 gr/mp până la 100 gr/mp. Pe el se pot tipări atât imagini în policromie, cât şi culori speciale. Este recomandabilă lăcuirea tipăriturii.
Hârtie dublu cretată
există în variante mate, lucioase şi simplu cretate. Acest tip de hârtie suportă tipar în policromie şi culori speciale, cu gramaje cuprinse între 90 gr/mp şi 135 gr/mp. Este recomandată lăcuirea tipăriturii. Se recomandă folosirea sa în cazul materialelor publicitare.
Cartoane dublu cretate
în variante mate, lucioase şi simplu cretate, cu gramaje cuprinse între 150 gr/mp şi 350 gr/mp. Se recomandă lăcuirea sau plastifierea tipăriturii, iar pentru a facilita plierea, se recomandă biguirea colii. Se recomandă pentru materiale publicitare, coperţi de carte, reviste etc.
Cartoane tip GD
cartoane duplex, realizate 100% din materii prime reciclate, au un strat superior cretat, recomandat pentru ambalajele folosite în industria non-alimentară, farmaceutică şi alimentară (la care produsul nu intră în contact direct cu ambalajul), pentru materiale publicitare rigide( standere, hangere, presentere, etc.). Se pot tipări atât imagini în policromie, cât şi culori speciale. Acestea se lăcuiesc după tipar sau se plastifiază.
Cartoane tip GT
cartoane triplex, realizate 100% din materii prime reciclate, prezinta in plus fata de tipul GD un strat inferior din hirtie alba sau maro (KRAFT). Are aceleaşi recomandări ca şi tipul GD.
Cartoane GC, UC
sunt realizate 100%, din celuloză proaspătă şi se folosesc la ambalaje pentru industrii alimentare şi non-alimentare (chiar dacă produsul intră în contact direct cu ambalajul).
Hârtii autocolante
în variante lucioase, semilucioase, mate şi metalizate, se utilizează pentru stickere, etichete autoadezive etc. Se pot tipări imagini în policromie sau în culori speciale, după care se lăcuiesc.
Hârtii metalizate sau acoperite cu folie PVC
se utilizează pentru etichete în industria alimentară şi non-alimentară. Pe ele se pot tipări atât imagini în policromie cât şi culori speciale. Se recomandă lăcuirea acestora.
Cartoane metalizate sau acoperite cu folie PVC
se utilizează mai ales în publicitate, industria uşoară şi a jucăriilor (pentru etichete), sau în cosmetică. Suportă tipar în policromie şi culori speciale, care se lăcuiesc sau se plastifiază.
Cartoane speciale
există într-o gamă foarte mare de gramaje, culori şi texturi. Pot fi tipărite în policromie şi culori speciale, fiind utilizate în special în publicitate.

Pentru a evită neplăcerile care apar la prelucrările ulterioare ale materialului tipărit, datorate uscării insuficiente a cernelii, sau pentru conferirea unui aspect plăcut, se recomandă lăcuirea cu lacuri de protecţie:

Silk
are numai un efect protector, nu conferă luciu.

Lac lucios supratipar offset
conferă luciu şi protecţie, rezistând la frecare şi zgâriere.

Lac offset mat
dă tipăriturii un aspect mat şi îi măreşte rezistenţa la frecare şi zgâriere.
IASI: B-dul Chimiei 14, Iasi 700 293, Tel: 0232 230 212, 0372 750 213, Fax: 0232 231 776, office@printco.ro